PISANA ODBRANA U PREKRŠAJNOM POSTUPKU - Jeličić, Mladen (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Аутор у раду анализира писану одбрану као специфичан вид реализације права на одбрану окривљеног у прекршајном поступку. Након дефинисања услова за примену овог института, аутор указује на специфичности писане одбране у редовном прекршајном поступку и поступку по захтеву за судско одлучивање о издатом прекршајном налогу. Затим, аутор разматра садржину писане одбране и захтеве које она мора да испуњава да би се сматрало да је састављена уз стручну помоћ браниоца. Посебно је истакнут однос поднесака браниоца који се достављају уз писану одбрану и писане одбране. Предмет интересовања аутора је и изјашњење окривљеног о изведеним доказима у писменој форми. При томе, у раду су цитиране бројне судске одлуке. Аутор је мишљења да је допунски корективни механизам недостатака у писаној одбрани усмено саслушање окривљеног, које се показује као нужно у свим ситуацијама када постоји потреба свестраног разјашњења прекршајне ствари. Напослетку, сагледавајући позитивне и негативне стране разматраног института, аутор закључује да је његова примена у пракси оправдана, али да од процене судије и начина руковођења прекршајним поступком зависе могућност примене и процесни ефекти писане одбране.