(Ne)obaveznost i dokazna snaga DNK analize u maternitetskim i paternitetskim postupcima: praksa Evropskog suda za ljudska prava - Nedeljković, Natalija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
Evropski sud za ljudska prava dosledno sagledava pravo na saznanje biološkog porekla kao sastavni element prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, kao i međunarodno priznatog prava deteta na identitet. Države potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda imaju pozitivnu obavezu da obezbede uspostavljanje pravične ravnoteže između prava deteta da sazna svoje poreklo, sa jedne strane, i prava pretpostavljenog roditelja na poštovanje privatnog života/telesnog integriteta ili prava postojećih zakonskih roditelja na očuvanje stabilnosti porodičnih odnosa, sa druge strane. Stavovi koje u radu ispitujemo tiču se domašaja upotrebe DNK analize i njene dokazne snage, ali i širih pitanja od društveno-etičkog značaja - da li DNK analiza može ili sme da bude pravno obavezujuća, kakve su posledice nepodvrgavanja analizi, kao i da li pravni sistem nudi alternativu odbijanju. Cilj rada je da se, kroz teorijsku i empirijsku analizu prakse Evropskog suda za ljudska prava, izvrši sinteza najvažnijih standarda u ovoj oblasti. U radu su korišćene sledeće metode: normativno-dogmatski, uporednopravni, metod analize sadržaja, metod studije slučaja i namerno uzorkovanje.