Teorijska razmatranja o naknadi nematerijalne štete zbog povrede prava na zdravu životnu sredinu - Stanojević, Petra (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Устав РС предвиђа право на здраву животну средину, док Закон о облигационим односима оставља могућност накнаде нематеријалне штете због повреде права личности. Рад анализира да ли се право на здраву животну средину сматра правом личности, у чему се састоји његова повреда и да ли је тужба за накнаду нематеријалне штете због повреде овог права најповољнији механизам заштите права лица угрожених загађењем