НЕКОЛИКО ОТВОРЕНИХ ПИТАЊА У ВЕЗИ СА ПРАВОМ НА ОТПРЕМНИНУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Balšić, Anja (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Циљ овог рада је да објасни природу права на отпремнину запослених у ситуацији када послодавац прибегава колективном отпуштању услед економских, организационих или технолошких промена. Отворена су питања ваљаности оснивања јавних фондова који би заједно са послодавцем учествовали у исплати отпремнина и њиховог финансирања, као и подобности страних инвеститора да користе новац из јавних фондова приликом колективног отпуштања запослених. Ауторка уочава и постојање проблема који се односи на аутономију послодаваца да донесе пословну одлуку о економским, организационим и технолошким променама и (не)оправданог задирања судова у такве одлуке. У раду се даје и препорука у погледу тренутка који се сматра релевантним да ли су одређена лица повезана, а у смислу остваривања права на отпремнину запослених. Одређена решења домаћег законодавца су критикована, те су предложена потенцијална будућа решења. Право запослених на отпремнину пре свега је сагледано са становишта домаћег позитивног права, али су у погледу појединих повезаних института поменута и упоредноправна решења. Кратким освртом дат је и преглед других мера које послодавац може да предузме пре отказа уговора о раду по наведеном основу и исплате отпремнине. Кључне речи: отпремнина, колективно отпуштање, вишак запослених, јавни фондови, мере за запошљавање.