(NE)DOVOLJNA PROCESNA PRAVA OŠTEĆENOG U KRIVIČNIM POSTUPCIMA U BIH (NE)OMOGUĆAVAJU BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA - Buha, prof. dr Milijana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Procesni položaj oštećenog je najpovoljniji prema Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske u odnosu na druge krivičnoprocesne zakone u Bosni i Hercegovini. Naime, oštećeni može da predlaže izvođenje dokaza koji su od važnosti za predmet dokazivanja i može da preuzme krivično gonjenje nakon potvrđene optužnice. Međutim, koji značaj ova procesna prava za oštećenog imaju ako isti nema pravo žalbe na presudu zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Posebno je značajno poboljšati procesni položaj oštećenog kada je u pitanju otkrivanje i dokazivanje krivičnog djela trgovine ljudima. Kako je, nažalost, cilj trgovine ljudima sticanje imovinske koristi eksploatisanjem žrtve trgovine ljudima, mjera oduzimanje imovine pribaljene krivičnim djelom se čini i kao korisno sredstvo kako bi se osiguralo obeštećenje za žrtvu trgovine ljudima i kada nije okončan krivični postupak zbog procesnih smetnji za vođenje krivičnog postupka. Sud nije obaveza u krivičnom postupku da odluči o imovinskopravnom zahtjevu, ako bi se time odugovlačio krivični postupak, što je još jedan razlog zašto je oduzimanje imovine pribaljene krivičnim djelom efikasna mjera kojom bi svaka osoba koja je žrtva trgovine ljudima ostvarila svoje pravo na odštetu.