ИСКЉУЧЕЊЕ ПРОТИВПРАВНОСТИ КОД КРИВИЧНОГ ДЕЛА НЕОВЛАШЋЕНО ПРИСЛУШКИВАЊЕ И СНИМАЊЕ - Radmanović, Jelena S (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Кривично дело неовлашћено прислушкивање и снимање је већ одавно саставни део корпуса кривичних дела инкриминисаних у домаћем кривичном законодавству. До сада, због својих особености, конкретно чињенице да се за основне облике овог дела из члана 143 став 1 и 2 гоњење предузима по приватној тужби, оно се није нарочито често јављало у пракси. Међутим, са развојем технологије, могућности за извршење овог кривичног дела значајно расту, будући да данас сваки просечан грађанин располаже средствима, односно, уређајима који су подобни за извршење радње овог кривичног дела. Из наведеног разлога, неопходно је подробно анализирати појединачне елементе овог кривичног дела, како би се избегла неуједначеност његовог тумачења и примене у пракси. Осим тога, потребно је поставити и границе кривичног неправа с обзиром на ово дело, будући да вредности које се њиме штите у одређеним ситуацијама нису значајније од вредности које се њиховим кршењем могу заштитити. Из наведеног разлога, потребно је прописивање посебних услова искључења противправности, чију садржину ће рад настојати да предложи.