ZAŠTITA ŽIVOTINJA U NOVOM HRVATSAKOM KAZNENOM PRAVU - Vuletić, Igor (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Ovaj rad donosi koncizan prikaz kaznenih djela koja se odnose na zaštitu životinja u hrvatskom kaznenom pravu. Riječ je o kaznenom djelu ubijanja ili mučenja životinje (čl. 205) te novom kaznenom djelu napuštanja životinje (čl. 205a). Rad daje pregled zakonskih pretpostavki kažnjivosti i dostupne prakse i s njom povezanih praktičnih problema. Vrijednost rada je u tome što se po prvi put u literaturi analizira novo kazneno djelo napuštanja životinje. Ono se uspoređuje s kaznenim djelom ubijanja i mučenja životinje, te se kritički preispituje svrhovitost njegovog uvođenja. Autor zastupa stajalište da je ovom zakonskom izmjenom uvedena pravna nesigurnost da je izmjena bila suvišna, odnosno da je napuštanje životinje bilo u dovoljnoj mjeri pokriveno kaznenim djelom ubijanja i mučenja životinje.