Zaštita životne sredine i privredni prestupi – prednosti i nedostaci - Lukić, Natalija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Pojavni oblici kriminaliteta na štetu životne sredine su raznovrsni, a zbog ogromnih posledica koje pogađaju i životnu sredinu ali i zdravlje i život ljudi, u izveštajima brojnih međunarodnih organizacija svrstavaju se u sam vrh opasnih i rastućih kriminalnih aktivnosti. Tome se kao razlog može pridodati slaba primena krivičnog prava u suzbijanju ekološkog kriminaliteta, a u vezi sa tim i zamene te grane prava u praksi drugim pravnim mehanizmima. Predmet rada je analiza privrednih prestupa kao posebnih delikata domaćeg pravnog sistema i njihovih prednosti i nedostataka u zaštiti životne sredine. U radu se najpre ukazuje na osnovne karakteristike privrednih prestupa. Autorka analizira pojam privrednog prestupa i uslove odgovornosti. Drugi deo posvećen je poređenju sličnosti i razlika sa odgovornošću pravnih lica za krivična dela. Naposletku, ukazano je na prednosti i nedostatke sistema privrednih prestupa.