Narušavanje životne sredine kroz (ne)plansku i (ne)zakonitu gradnju - Pisarić, Milana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
U Srbiji je planiranje, uređenje i korišćenje prostora, te izgradnja objekata i vršenje građevinskih radova regulisano Zakonom o planiranju i izgradnji, koji nalaže da prostorni i urbanistički planovi moraju biti u skladu sa Prostornim planom Republike Srbije, kao osnovnim i najvišim dokumentom u ovoj oblasti planiranja, a koji u isto vreme u planskom sistemu Republike Srbije predstavlja dokument razvojnog planiranja sa kojim moraju biti usklađene sve strategije i drugi dokumenti javne politike. Međutim, dugoročne osnove organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite prostora Republike Srbije u cilju usaglašavanja ekonomskog i socijalnog razvoja sa prirodnim, ekološkim i kulturnim potencijalima i ograničenjima na njenoj teritoriji bile su utvrđene za period od 2010. do 2020. – ne i nakon toga. Shodno tome, autor kroz prizmu uticaja na životnu sredinu sagledava strateško-razvojnu i opštu regulatornu funkciju Prostornog plana Republike Srbije. U vezi sa tim analizira i adekvatnost rešenja iz Zakona o planiranju i izgradnji i podzakonskih akata, te njihovu usklađenost s pravilima o strateškoj proceni uticaja planova na životnu sredinu i o proceni uticaja projekata na životnu sredinu, a posebno imajući u vidu da je samim Zakonom izričito predviđeno da se neće primenjivati odredbe drugih zakona kojima se na drugačiji način uređuju pitanja koja su predmet njegovog uređivanja, osim zakona i propisa kojima se uređuje zaštita životne sredine.