Odgovornost pravnih osoba za kaznena djela protiv životne sredine (iskustva Republike Hrvatske) - Mladinić, Nina; Sokanović, Lucija; Kurtović Mišić, Anita (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Republika Hrvatska već dvadeset godina poznaje odgovornost pravnih osoba za sva kaznena djela sadržana u Kaznenom zakonu, pa tako i za kaznena djela protiv okoliša. Uz postojanje svijesti o opasnosti organiziranog ekološkog kriminala, na odgovarajući je način normativno uređeno pitanje kažnjivosti pravnih osoba, progon za kriminalno udruživanje u zločinačke organizacije te je životna sredina adekvatno zaštićena posebnim kaznenim djelima. Okoliš je primarno zaštićen nekaznenim mehanizmima drugih pravnih grana, čime je prihvaćen kombinirani model administrativnih (upravnih), prekršajnih i kaznenih sankcija. Statistički podaci pokazuju da je broj osuđenih pravnih osoba za ekološki kriminalitet u Republici Hrvatskoj zanemariv te je cilj rada bio istražiti problematiku primjene zakonske regulative korporativne odgovornosti za ekološki kriminalitet prikazom statističkih podataka i analizom pojedinih predmeta. Svrha provedenog istraživanja je odgovoriti na pitanje postoji li jaz između normativnih rješenja i njihove primjene u sudskoj praksi te koji se problemi pojavljuju kod prijavljivanja, optuženja i osuda pravnih osoba kao počinitelja kaznenih djela protiv okoliša.