Krivično pravo i adekvatnost zaštite životne sredine – međunarodni pravni standardi i materijalno krivično zakonodavstvo srbije – usaglašenost ili ne ? - Škulić, Milan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
U radu se objašnjava značaj krivičnopravne zaštite životne sredine u pravnoj državi koja se odlikuje vladavinom prava. U tom se kontekstu posebno objašnjava uticaj osnovnih međunarodnopravnih standarda koji se tiču zaštite životne sredine na konkretnu normativnu koncepciju krivičnopravne zaštite životne sredine u Srbiji. U radu se, uz isticanje da je krivičnopravna zaštita životne sredine ultima ratio karaktera, poklanja pažnja i definisanju osnovnih elemenata prava zaštite životne sredine, kako u nacionalnim pravnim okvirima, tako i sa stanovišta dejstva relevantnih međunarodnopravnih izvora, povezano sa krivičnopravnom reakcijom u toj sferi. Međunarodni standardi u oblasti zaštite životne sredine koji se u nacionalnom pravnom sistemu primenjuju bilo putem tzv. implementacionih mehanizama, bilo nekada i neposredno, imaju posebnu važnost kada se radi o oceni adekvatnosti krivičnopravne zaštite životne sredine. Rad sadrži analizu osnovnih međunarodnih standarda koji se tiču životne sredine, sadržanih u relevantnim međunarodnim izvorima prava, poput određenih međunarodnih ugovora/sporazuma/konvencija. U radu se objašnjava i dominantan ratio legis krivičnih dela protiv životne sredine u Krivičnom zakoniku Srbije, uz objašnjenje opšteg ratio legis-a tih krivičnih dela, kombinovano sa definisanjem ratio legis-a pojedinih krivičnih dela svrstanih prema zakonskoj sistematici u grupu krivičnih dela protiv životne sredine. U zaključku se posebno ističe da ogromna važnost krivičnopravne zaštite životne sredine proizlazi iz enormne važnosti zdrave i očuvane životne sredine po zdravlje ljudi, što se na temelju relevantnih ustavnopravnih odredbi manifestuje i razvijanjem mehanizama adekvatne krivičnopravne zaštite životne sredine. Analizom relevantnih krivičnopravnih normi može se uočiti da je u normativnom smislu krivičnopravna zaštita životne sredine u Republici Srbiji adekvatno koncipirana, a da određene slabosti u primeni konkretnih krivičnopravnih normi te vrste postoje u praksi, a posebno u sferi otkrivanja i dokazivanja krivičnih dela protiv životne sredine.