KRIMINOLOŠKE I VIKTIMOLOŠKE ODREDNICE PROSTITUCIJE – PREDLOZI DE LEGE FERENDA - Pavlović, Zoran; Petković, Nikola (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Prostutucija predstavlja složeni socijalni fenomen, a koji često integriše kriminološke i viktimološke perspektive. Postavljena u raskoraku ideja seksualnih sloboda, prava raspolaganja sopstvenim telom, te obaveze zaštite moralnosti, pristitucija nalazi različite društvene odgovore. Raspravljajući o pojmu autentične i prividne prostitucije, autori će u radu pokušati doneti pojmovnu anlizu, kao i nacrt novog legislativnog modela regulisanja predmetne oblasti. Integrišući tendencije socipsihološke, odnosno zdravstvene zaštite, kao i minimalizovanja stimgatizacije i diskriminacije, u daljem tekstu predstaviće se stratifikovani model društvenog reagovanja, a koji u konačnom ne odustaje od zaštite morala kao društvene i zakonske kategorije, kao vitalne društvene komponente.