ШТА ДОНОСЕ ИЗМЈЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ВИСОКОМ СУДСКОМ И ТУЖИЛАЧКОМ САВЈЕТУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ? - Milinković, Igor M (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Независност судства представља један од кључних предуслова владавине права. Неопходно је, међутим, да његовање „културе“ судске независности буде праћено константним напорима ка унапријеђењу механизама и „културе“ одговорности и интегритета носилаца судијске функције. Таква потреба нарочито је наглашена у постауторитарним друштвима, у којима независност судства почива на нестабилним темељима ауторитарне прошлости, прожете систематским подривањем судске независности. Посљедњих деценија, средство за јачање судске независности препознаје се у оснивању савјета судства. Савјети судства, независна тијела у којима већину чланова чине представници судске власти, „осмишљени су да издвоје функције именовања, одлучивања о напредовању и дисциплинског кажњавања судија из страначког политичког процеса, oбезбјеђујући истовремено извјестан ниво одговорности“ (Garoupa, Ginsberg). Посљедњих година, међутим, све чешћа постају упозорења да образовање савјета судства може довести до појаве нових канала политизације судске власти, што у први план ставља питање одговорности чланова ових тијела. У раду се анализирају одредбе Закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ), усвојеног 2023. године, које се односе на дисциплинску одговорност судија и чланова Савјета, као и поступак разрјешења чланова ВСТС БиХ. У раду ће бити упозорено и на друге одредбе овог закона које имају за циљ сузбијање корупције у правосуђу и јачање интегритета носилаца судијске функције.