Životinje kao objekti i subjekti ekološkog, krivičnog i prekršajnog prava, sa posebnim osvrtom na psa - Vari, Vince (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Заштита животиња има кључну улогу у правном систему који се односи на заштиту животне средине. Закон Ц из 2012. године, који је на снази од 1. јула 2013. године, укључује посебно поглавље о заштити животне средине, дивљих животиња и њихових елемената. Мађарски прописи о еколошкој одговорности обухватају грађанску, управну, прекршајну и кривичну одговорност. У овом раду желим да представим основне правне аспекте заштите животиња у оквиру еколошког права. Фокусираћу се на законодавство и практична питања која потпадају под закон о кршењу, посебно у вези са псима. Закон о животној средини у вези са псима је двострук. Прво, штити животиње од насилног понашања, било физичког или менталног. Друго, то укључује ситуације у којима пси постају део закона о животној средини, на пример када су пуштени на јавне површине без одговарајућег надзора. Јасно разграничење конкретних аката представља изазов за спровођење закона, наглашавајући потребу да се разјасни законодавно окружење и његови практични аспекти.