Upis ugovora o hipoteci-isprave koje predstavljaju pravni osnov za provodjenje promena na hipotekovanoj nepokretnosti - Bodrozic, Milana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
У раду су концентрисани формални и практични проблеми надлежних Служби за катастар непокретности приликом провођења промена на хипотекованој непокретности. Уписом уговора о хипотеци у базу података катастра непокретности, хипотека производи правно дејство. Провођењем промена на хипотекованој непокретности долази до мењања предмета хипотеке. Власник непокретности не може да мења предмет хипотеке без сагласности хипотекарног повериоца. Како је свака фактичка промена условљена евидентирањем односно уписом у катастар непокретности, тако је неопходно доставити исправе које представљају правни основ за упис. Да ли је власник хипотековане непокретности поступио у складу са законским одредбама, приликом мењања предмета хипотеке, извршићемо анализу у конкретним случајевима, на тај начин што ћемо поћи од претпоставке чијом вољом долази до промене на непокретности.