ULOGA USTANOVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE - Batrićević, Ana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Ozelenjavanjem ustanova za izvršenje krivičnih sankcija već decenijama se doprinosi humanizaciji uslova života i rada kako lica lišenih slobode, tako i zaposlenih u zavodima širom sveta. Učestvovanje osuđenih lica u različitim programima vezanim za ozelenjavanje zavoda, ali i prostora izvan njih, poput sadnje drveća, cveća, voća i povrća višestruko je korisno i ima nekoliko aspekata. Ono se može posmatrati kao vid radnog angažovanja osuđenih lica, ali i kao deo njihovog obrazovanja, budući da osuđena lica na taj način stiču znanja, veštine i potvrdu o posedovanju istih, što im olakšava zapošljavanje nakon izdržane kazne. Ozelenjavanje ustanova za izvršenje krivičnih sankcija pogoduje i psiho-fizičkom boljitku osuđenih lica, njihovoj uspešnijoj resocijalizaciji i lakšem podnošenju zatvorskih deprivacija. Istovremeno, ozelenjavanjem se pospešuje i promoviše ispravan odnos prema životnoj sredini u smislu njenog očuvanja, održivog korišćenja i unapređivanja. Imajući u vidu aktuelne ekološke izazove, čini se opravdanim da se zaštita životne sredine postavi kao jedan od prioriteta javnih politika, te da se i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija uključe, odnosno nastave sa uključivanjem u različite ekološke projekte. U skladu sa tim, autor u ovom radu analizira teorijske, pravne i praktične aspekte ozelenjavanja ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sagledavajući njihovo ozelenjavanje kao polje preplitanja penologije i ekologije i prostor za sprovođenje inovativnih programa resocijalizacije.