Колективни доминантни положај на тржишту - Vranac, Uroš (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Циљ овог рада јесте одређивање појма колективног доминантног положаја учесника на тржишту, ако се има у виду да је исти у праву конкуренције Републике Србије недовољно објашњен и разрађен правни инстуту, супротно његовом развоју у праву конкуренције Европске уније. У праву конкуренције је усклађеност прописа ЕУ и Републике Србије у великој мери постигнута у складу са Споразумом о стабилизацији и придтуживању, међутим њихова примена је у Републици Србији изостала. Стога, у овом раду ћемо се позабавити питање доминантног и колективног доминантног положаја и одређивањем његовог појма.