Nevolje s prisajedinjenjem : o prav(n)im posledicama odluka Velike narodne skupštine od 25. novembra 1918. - Božić, Marko D (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
U radu se razmatraju pravne posledice odluke o jednostranoj secesiji koju je donela Velika narodna skupština okupljena u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, kao događaja koji je savremena istoriografija podrobno opisala, ali na koji se pravna nauka do sada nije ozbiljno kritički osvrnula. Cij rada je dvojak: da se odluke novosadske skupštine prvo sagledaju s pozicija međunarodnog javnog prava koje je važilo u trenutku njihovog donošenja, a zatim i u kontekstu privremenog ustavnog poretka prve jugoslovenske države. Rezutati obe doktrinarne analize demantuju opšteprihvaćeni narativ o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Naime, dok prva analiza ukazuje na to da se sa stanovišta tada važećeg međunarodnog javnog prava suverenost nad Vojvodina nije mogla promeniti jednostranim aktom secesije u korist Srbije novembra 1918, već samo Trijanonskim mirovnim sporazumom u korist Jugoslavije juna 1920, nalazi druge analize ukazuju da su do Vidovdanskog ustava iz 1921, Vojvodina i Srbija predstavljale ne jednu i jedinstvenu, već dve zasebne i ravnopravne jugoslovenske pokrajine.