Начин обрачуна снижења цене код уговора о међународној продаји робе - Popović, Milica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Право купца на снижење цене представља институт римског права који је временом постао широко прихваћен у правним системима са континенталном правном традицијом. Код међународне продаје робе, од посебног значаја је члан 50. Конвенције Уједињених нација о уговорима о међународној продаји робе који регулише ово право. У раду се анализира начин обрачуна снижења цена као једно од спорних питања у вези са остваривањем права на снижење цене, у смислу члана 50. Конвенције. Ради целовитог сагледавања проблема, у раду је дат приказ историјата настанка, извора права на снижење цене код уговора о међународној продаји робе, као и услова за примену. Централни део рада јесте питање начина обрачуна снижења цене, са посебним освртом на време и место одређивања вредности саобразне и несаобразне робе ради њиховог поређења и примене формуле обрачуна. Ова питања су била спорна још приликом доношења саме Конвенције, а и данас су предмет дискусија у правној теорији, док је судска пракса недовољно усаглашена. Циљ рада јесте извођење закључка о начину обрачуна снижења цене, путем анализе одредаба Конвенције, решења датих у теорији, као и судској пракси.