Могућности парламентарног надзора независног правосуђа с освртом на доктрину sub judice: независно правосуђe - Janjić, Sandra (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
У функционалним демократијама, постојање ефикасног система узајамне контроле и равнотеже и поштовање владавине права су од суштинске важности да би се осигурао одговарајући баланс између три стуба власти, а то су судска, извршна и законодавна власт. Концепт парламентарног надзора такође произилази из ширих начела демократије и владавинеправа, као и начела подјеле власти.Парламентарни надзор је основна компонента система провјере и равнотеже којим се настоји осигурати правда и владавина права у демократским друштвима.Основна сврха свих судова је да пруже правичну правду свим грађанима. Стога, постоји потреба да се осигура да се само један суд бави одређеним предметом у исто вријеме у складу са поштовањем доктринеsubjudice. У новије вријеме ова доктрина је добила много већи значај јер игра виталну улогу у правилном функционисању правосудне машинерије у земљи. Sub judiceу суштини значи ’ствар која је још увијек у разматрању Суда’ или је тужба још у току. Принцип исторвемено представља гарант независности правосуђа али и оквир остваривања ефикасног парламентарног надзора и равнотеже.