USTAVNOPRAVNA ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE - Škulić, Milan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
U radu se objašnjava značaj ustavnopravne zaštite životne sredine. U kontekstu ustavnopravne zaštite životne sredine analizira se i opšti ratio legis-a krivičnopravne reakcije na zagađenje životne sredine, koja je, kao i inače, utemeljena na opštim ustavnopravnim odredbama. U radu se definišu osnovni elementi prava zaštite životne sredine kako u nacionalnim pravnim okvirima, tako i sa stanovišta dejstva relevantnih međunarodnopravnih izvora, koji se u skladu sa ustavnopravnim pravilima primenjuju, odnosno mogu se primeniti i u nacionalnom pravnom sistemu, bilo putem tzv. implementacionih mehanizama, bilo nekada i neposredno. Posebno se u radu objašnjava uloga Ustavnog suda u zaštiti životne sredine, što se ilustruje i primerima relevantnih odluka tog Suda, kako u sferi normativne kontrole ustavnosti i zakonitosti, tako i u postupcima iniciranih podnesenim ustavnim žalbama.