EVROPSKA KONVENCIJA O ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA I OSNOVNIH SLOBODA I PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU - Kostić, Jelena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2024)
Pravo na zdravu životnu sredinu ne spominje se izričito u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. godine. Navedeno pravo je novijeg datuma i svrstava se u prava treće generacije ljudskih prava. U završnoj Deklaraciji konferencije Ujedinjenih nacija o ljudskoj okolini održanoj u Stokholmu 1972. godine, prvi put se spominje osnovno pravo čoveka na slobodu, jednakost i adekvatne uslove života u sredini koja mu dopušta život u dostojanstvu i dobrobiti. Iako se u Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda ne spominje pravo na zdravu životnu sredinu, njemu se ipak pridaje značaj kroz presude Evropskog suda za ljudska prava, a u čijoj nadležnosti je razmatranje povreda navedene konvencije. Zaštita tog prava se dovodi u vezu sa drugim pravima koja garantuje Konvencija, kao što su npr. pravo na život, pravo na privatan i porodičan život i dr. Cilj istraživanja u ovom radu je ukazivanje na značaj uspostavljanja garancije prava na zdravu životnu sredinu, kao i sve veći značaj njegove zaštite kao preduslov za uživanje nekih drugih osnovnih ljudskih prava. U radu se koristi metod analize sadržaja. Osim analize nacrta Protokola uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, analiziramo i sadržaj presuda Evrospkog suda za ljudska prava.