Zaštita individualnih i kolektivnih prava zaposlenih u slučaju promene poslodavca - Kovačević, Tijana R (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
У раду се детаљно анализира на који начин се обезбеђује заштита индивидуалних и колективних права запослених у случају промене послодавца. С тим у вези, заштитита запослених се обезбеђује путем правила о аутоматском преносу уговора о раду са „старог“ на „новог“ послодавца уз задржавање истих услова рада. Отуда, положај запослених остаје непромењен без обзира на измене у активностима које врши послодавац и одлуке о преносу предузећа. У том смислу се гарантија очувања запослења јавља као противтежа управљачкој власти послодавца и слободи предузетништа. Садржина начела сигурности запослења се огледа у забрани иницирања отказа од стране послодавца као последица структурне промене. Следствено томе, послодавац следбеник ступа у права и обавезе послодавца претходника уз очување правног статуса чиме се штитете запослени који су погођени преносом. Осим тога, правни континуитет се не прекида ни када је реч о правима и обавезама насталим из колективног уговора о раду који наставља да производи правно дејство код послодавца суксцесора.