Upravna, institucionalna i politička kontrola budžeta - teorijski aspekt uz kratak osvrt na neka pozitivnopravna rešenja Srbije - Milić, Stefan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Savremena država ima značajnu ulogu u obezbeđivanju opštih dobara kako bi njihovo korišćenje omogućila svim svojim stanovnicima. Država mora da obezbedi određene prihode kako bi mogla obavljati tu funkciju. Institucija koja najbolje oslikava na koji način država privređuje i kako usmerava svoje prihode jeste budžet. Imajući u vidu da se u budžetu detaljno prikazuju finansijski planovi za određeni naredni period, vrlo je značajna procedura donošenja i kontrole budžeta. Da bi se obezbedilo da se prihodi koje država finansijski privređuje usmere na način kako bi građani imali najviše koriste, mora postojati efikasan mehanizam kontrole donošenja i sprovođenja budžeta. Kontrolu budžeta mogu vršiti organi uprave, nezavisni organi i parlament kao telo koje usvaja budžet i završni račun budžeta. Tako će predmet analize ovog rada biti upravna, institucionalna i politička kontrola budžeta. Kod ove tri vrste kontrole autor će se ukratko osvrnuti i na neka pozitivnopravno rešenja Srbije. Upravna kontrola je zasnovana na hijerarhijskom principu, institucionalnu vrše nezavisne revizorske institucije, dok političku vrši parlament kao najviše prestavničko telo