MATERIJALNO KRIVIČNO PRAVO MEDICRIME KONVENCIJE I KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO BOSNE I HERCEGOVINE – ODNOS SKLADA ILI NESKLADA - Novaković, Filip (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Trgovina krivotvorenim medicinskim proizvodima rastuća je globalna kriminalna industrija (naročito u domenu organizovanog kriminaliteta), koja predstavlja veliku prijetnju fizičkim licima, odnosno pacijentima, ali i zdravstvenim sistemima. Cirkulacija i prodaja krivotvorenih medicinskih proizvoda vrši se neregulisanim kanalima (pokraj ceste, na tržnici, putem interneta, pa čak i u barovima, noćnim klubovima i pekarama). Konvencija Vijeća Evrope o krivotvorenju medicinskih proizvoda i sličnim kažnjivim djelima, koja uključuju prijetnje javnom zdravlju, predstavlja prvi međunarodni ugovor takve vrste, odnosno međunarodni instrument koji uspostavlja pravni okvir za borbu protiv proizvodnje i trgovine krivotvorenim medicinskim proizvodima i protiv ovog kriminalnog, crnog tržišta. Njime se predviđa kriminalizacija određenih djela, predviđaju posebne odredbe vezane za krivični postupak, štite prava žrtava krivičnih djela i unapređuje nacionalna i međunarodna saradnja u krivičnim stvarima.