САГЛАСНОСТ ЗА ЗАКЉУЧЕЊЕ УГОВОРА - Radomirović, Ivana; Radomirović, Ivana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Предмет рада је сагласност трећег лица за закључење уговора. Досадашњи мањак интересовања правне науке за институт сагласности трећег лица за закључење уговора је последица његове нормативне разуђености. Имајући у виду велики број случајева у којима се захтева сагласност трећег лица за закључење уговора, сагласност која се за закључење уговора захтева је спорадично уређена у деловима прописа који уређују поједине уговоре за чије закључење се сагласност захтева. Стога, рад се бави уговорима који се у правном промету најчешће јављају, а то су уговори у којима учествују ограничено пословно способна лица, као и уређењем сагласности која се захтева за закључење уговора о подзакупу и подлиценци. Предмет овог рада је и анализа досадашњег уређења сагласности у законодавству Републике Србије, као и анализа питања везаних за форму, правну природу и последице непостојања сагласности за закључење уговора. У раду се излаже и упоредноправна анализа решења садржаних у законодавству Немачке, Француске и Швајцарске.