ACTIO FAMILIAE ERCISCUNDAE У ГОРТИНСКОМ ЗАКОНИКУ И ЗАКОНИКУ XII ТАБЛИЦА - Ristić, Milica (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Аутор се у раду бави преиспитивањем односа грчке и римске правне традиције кроз анализу института аctio familiae erciscundae или тужбе за подјелу породичне имовине која се налази и у Гортинском законику и у Законику 12 таблица. У раду је кориштено неколико научноистраживачких метода, међу којима је по природи ствари најзаступљенији упоредноправни метод, којим ће аутор покушати да одговори на питање да ли се тужба actio familiae erciscundae може означити као својеврсни правни трансплант, те да ли се из тог односа могу извући и неки општији закључци о степену правне трансплантације између два велика античка система. У циљу пружања што потпунијег одговора на то питање, у раду су такође кориштени и историјскоправни метод, како би се боље схватио друштвено-политички контекст датог времена, као и језички метод у сврху исправног тумачења смисла и значења тужбе actio familiae erciscundae. Иако на први поглед постојање ове тужбе у два велика античка законика указује на одређене сличности, ипак се дубљом анализом карактера породичне заједнице и имовине у римском и грчком друштву откривају и неке суштинске разлике презентоване у раду, из чега аутор закључује и да је степен грчког утицаја на римско право донекле прецјењен и пренаглашен.