Položaj branioca u postupku za izručenje u Republici Srbiji: Pravni okvir ekstradicije i angažovanja branioca u postupku za izručenje - Alibašić, Mirsen (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2023)
Изручење односно екстрадиција окривљеног или осуђеног је законом регулисан поступак којим се омогућава вођење кривичног поступка и извршење кривичне санкције према наведеним лицима у другој држави. С обзиром на то да је законом регулисан поступак екстрадиције окривљеног или осуђеног, поставља се питање положаја браниоца у том поступку. Применом нормативног метода у овом раду, кроз анализу законских одредаба и одредаба међународних уговора, је на систематски начин представљен положај браниоца у поступку екстрадиције у Републици Србији, односно његова права, обавезе и овлашћења у свакој фази тог поступка са критичким освртом на поједина законска решења. Такође, представљени су међународни стандарди који се односе на улогу и активности Комитета против тортуре и Европског суда за људска права у вези са регулисањем и применом поступка екстрадиције и положаја браниоца у том поступку.