Osnovni princip iskrene saradnje u pravu Evropske unije - Dragišić, Radmila (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Иако по својој правној природи нешто шири, у односу на остале основне принципе којима је уређен однос између права Европске уније и унутрашњег права држава чланица, принцип лојалне или према лисабонским рјешењима „искрене“ сарадње представља један од централних садржајних и развојних градивних елемената на којима почива правни поредак европске организације. Стога су у средишту наше пажње појам и садржина тог принципа, његов настанак и генеза, као и досег његове примјене у односу на директиве као формалне изворе права ЕУ, при чему цјелокупној анализи највише доприносе ставови Суда правде. У истраживању користимо аналитичке и синтетичке методе, при чему у оквиру њих средишње мјесто заузимају анализа садржаја и историјско-компаративна анализа. У коначници доносимо закључна разматрања, од којих су наупечатљивија она која иду у прилог о томе да принцип искрене сарадње припада у алате посредством којих се националне разлике могу смањити како би циљеви европске организације били реализовани, те да је претпоставка за то да се, између осталог, отклоне малформације између овог принципа и директиве као секундарног извора права Европске уније.