ODNOS UNUTRAŠNJEG I MEĐUNARODNOG PRAVA PREMA USTAVU CRNE GORE: OPŠTI OSVRT O ODNOSU UNUTRAŠNJEG I MEĐUNARODNOG PRAVA - Rajović, Miloš (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Odnos unutrašnjeg (državnog) prava, ili preciznije unutrašnjih prava, i međunarodnog prava predstavlja jedno od najsloženijih i najdinamičnijih pitanja, kako in foro interno tako i in foro externo, rezultirajući različitim i brojnim teorijskim i praktičnim rješenjima. Kroz bazična teorijska polazišta (monizam i dualizam), preko uporedne ustavne prakse, rad nastoji dati jednu detaljnu analizu odredbi Ustava Crne Gore od 2007. godine koje se tiču odnosa unutrašnjeg i međunarodnog prava, a posebno člana 9. Opredjeljujući se za monistički pristup sa relativnim primatom međunarodnog prava crnogorski Ustav propisuje da su međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg poretka. Analiza Ustava u maniru de lege lata ukazala je na neke bazične greške i manjkavosti pozitivnopravnog rješenja odnosa unutrašnjeg i međunarodnog prava omeđenog članom 9., te rezultirala prijedlogom korekcije u maniru de lege ferenda, a sve u cilju smanjenja potencijalne međunarodnopravne odgovornosti Crne Gore.