Zahtev za zaštitu zakonitosti u pozitivnopravnom krivičnoprocesnom zakonodavstvu Republike Srbije - Stanković, Jelena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
SAŽETAK: Autor je pažnju u ovom radu posvetio proučavanju vanrednog pravnog leka, koji predstavlja posebnu branu zakonitosti, zahtevu za zaštitu zakonitosti u pozitivnopravnom krivičnoprocesnom zakonodavstvu Republike Srbije. Načelo zakonitosti predstavlja jedno od osnovnih načela na kojima počiva pravni sistem, koje pomaže i ostvarivanju osnovnog cilja krivičnog postupka, odnosno da niko nevin ne bude osuđen, a da se učiniocu krivičnog dela izrekne krivična sankcija pod uslovima koje propisuje krivični zakon, a na osnovu zakonito i pravično sprovedenog postupka (čl. 1. st. 1. ZKP), na taj način zahtev za zaštitu zakonitosti, kao vanredni pravni lek dobija na značaju Predmet rada predstavlja analiza teorijskih shvatanja, pozitivnopravnih rešenja u krivičnom procesnom zakonodavstvu Republike Srbije, kao i primena samog zahteva za zaštitu zakonitosti u praksi, imajući u vidu da je zahtev za zaštitu zakonitosti pretrpeo najveće promene, od kojih su neke otvorile sporna pitanja, a u takvim situacijama sudska praksa zaslužuje posebnu pažnju, jer će upravo ona odigrati ključnu ulogu. Ključne reči: krivični postupak, pravni lek, vanredni pravni lek, zahtev za zaštitu zakonitosti