ЗАШТИТА ДИВЉИХ ЖИВОТИЊА И БИЉАКА У МЕЂУНАРОДНОМ И МАЂАРСКОМ ПРАВУ - Vince , Vári; Csaba , Zsigmond (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Предмет анализе у раду су нормативна акта и њихова практична примена о заштити дивљих животињских и биљних врста, односно међународни и домаћи прописи о заштити природе. Наравно, право заштите животне средине представља много опширнију категорију од ове, пошто укључује и заштиту елемената који чине животну средину, као и санкционисана понашања везана за одлагањем отпада. У описивању прописа који обезбеђују зажтиту природе, примарно смо се фокусирали на анализу стања кривично-правне ситуације. Након тога, детаљније представљамо регулаторно решење ове области у Европској унији и међународном праву, уз анализу најважнијих међународних организација. Завршни део ове рада је посвећен опису домаћих организација које су задужене за процесуирање кривичних дела против заштите животне средине.