ТОТАЛИТАРИЗАМ, ПСИХОЛОГИЈА МАСЕ, КОЛЕКТИВНА ОДГОВОРНОСТ - Drakić , Dragiša (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
У раду се аутор бави повезаним темама: тоталитаризмом, психологијом масе, и колективном одговорношћу. У уводном делу рада он прецизира предмет којим ће се у раду бавити. Потом појмовно одређује феномен тоталитаризма, и наводи могуће разлоге његовог универзалног карактера и трајања. Други део рада аутор посвећује анализи психологије масе, као неизбежног пратиоца тоталитаризма. Ова анализа корисно ће послужити за свестрано разматрање питања одговорности, које чини трећи, а истовремено и централни део рада. Проблему колективне одговорности у контексту злочина вршених у име тоталитаристичких режима, аутор посвећује посебну пажњу и придаје велики значај. Он ово питање развија поступно и долази до одговарајућих закључака, преко којих заокружује своје истраживање у једну целину.