ZABRANA KONKURENCIJE U UGOVORU O RADU - (NE)OPRAVDANO OGRANIČENJE SLOBODE RADA - Kuzminac, Mina (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Autorka u radu analizira normativne i praktične aspekte radnopravnog instituta zabrane konkurencije. Hipoteza postavljena u radu jeste da, iako radno pravo treba da poznaje institut zabrane konkurencije, postoji potreba da se u većoj meri ograniči unošenje zabrane konkurencije u ugovor o radu (naročito za period posle prestanka radnog odnosa), kako ne bi došlo do neopravdanog ograničenja slobode rada zaposlenih. Cilj rada je da izloži prednosti i mane zabrane konkurencije iz (suprotstavljenih) perspektiva poslodavca i zaposlenog, te da ukaže na to koje odredbe u domaćem pravnom okviru je potencijalno neophodno revidirati kako ne bi dolazilo do zloupotrebe zabrane konkurencije od strane poslodavaca u praksi. Rad sadrži analizu rešenja domaćeg radnog zakonodavstva i kratak pregled rešenja iz određenih država Evropske unije koja mogu biti smernica za izmene i dopune domaćeg zakonodavstva, kao i analizu rezultata istraživanja sprovedenog putem upitnika koja pokazuje da zaposleni nisu u dovoljnoj meri upoznati sa institutom zabrane konkurencije. Konačno, autorka je sprovela i intervju sa respondenatima koji su imali ili imaju zabranu konkurencije u ugovoru o radu. Na osnovu intervjua se može zaključiti da zaposleni pristaju na klauzulu zabrane konkurencije u strahu da neće dobiti posao, iako smatraju da nema opravdanog osnova za ovakvu klauzulu.