ЗНАЧАЈ ПРАВИЛНЕ ПРИМЕНЕ ПОРЕЗА НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ СА АСПЕКТА ПОРЕСКОГ ДУЖНИКА ЗА ПРОМЕТ ИЗ ОБЛАСТИ ГРАЂЕВИНАРСТВА - Djelkapić, Tanja (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
У данашњем облику друштвеног и економског уређења порези су темељ јавних прихода у свим државама и доминантан инструмент за покривање буџетских расхода. Од свих пореза, у Републици Србији, највећи буџетски давалац је порез на додату вредност. Циљ рада је да се прикаже значај правилне примене пореза на додату вредност у структури јавних прихода, односно важност његовог правилног обрачуна са аспекта пореског дужника, као и какве све последице произилазе из неправилне примене предметног пореза. С тим у вези, на примеру обвезника ПДВ - пореског дужника, у оквиру грађевинске делатности, биће приказан правилан и неправилан обрачун пореза на додату вредност и анализиране последице по републички буџет и обвезнике који у том промету учествују.