TUMAČENJE ANDRIĆEVE DISERTACIJE KROZ TEORIJU HISTORIJSKOG INSTITUCIONALIZMA - Nurkic, Benjamin (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Andrićeva doktorska disertacija pod nazivom “Razvoj duhovnog života u Bosni pod utjecajem turske vladavine“ je do sada inicirala mnoge diskusije, koje su se većinom bazirale na kritiku metodologije koju je Andrić koristio u navedenoj disertaciji, ali također, mnoge kritike su se odnosile na osporavanje naučnog karaktera same disertacije. U ovom radu, autor se fokusira na sasvim drugi segment Andrićeve disertacije koje prijašnje analize i kritike Andrićeve disertacije nisu obradile. Tu govorimo o problemu korupcije u Osmanskom Carstvu, a svakako i o problemu korupcije u Bosni kao dijelu Osmanskog Carstva. U radu se analizira naučna osnovanost Andrićevih tvrdnji u disertaciji o sveprisutnosti korupcije u Osmanskom Carstvu i mogući utjecaj korupcije osmanskih institucija na razvoj institucija u Bosni i Hercegovini. Autor u radu teorijom historijskog institucionalizma objašnjava važnost Andrićeve disertacije za bolje razumijevanje problema korupcije u funkcionisanju institucija Bosne i Hercegovine.