УБЛАЖАВАЊЕ КАЗНЕ КОД КРИВИЧНОГ ДЕЛА ТЕШКЕ КРАЂЕ У ПРАКСИ ОСНОВНОГ СУДА У НИШУ - Ilić Antanasijević, Anita (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2022)
Предметна анализа кривичног дела тешке крађе у судској пракси Основног суда у Нишу извршена је на два начина, односно кроз два облика истраживања: увидом у судске предмете и увидом у статистичке податке суда, из годишњег извештаја о раду, у периоду од 2010-2018 године. Институт ублажавање казне, који је анализиран у вези са наведеним кривичним делом, обухвата два сегмента рада. Наиме, при анализи сагледан је однос броја пријављених, оптужених, осуђених и ослобођених лица, односно лица којима је ублажена казна, и анализирана је примена појединих олакшавајућих околности, које је суд ценио при ублажавању казне. Када је реч о примени појединих олакшавајућих околности, које је суд ценио при ублажавању казне, спроведеним истраживањем узете су у обзир следеће околности: а) године старости окривљеног, б) имовно стање окривљеног, в) личне прилике окривљеног, г) породичне прилике окривљеног, д) ранија осуђиваност окривљеног, ђ) држање учиниоца после извршеног кривичног дела, е) однос окривљеног са оштећеним, ж) признање кривичног дела, з) кајање окривљеног и и) здравствено стање окривљеног. Циљ спроведеног истраживања био је да се уз примену научних метода анализира примена посматраног института у пракси, уз указивање на постојеће проблеме при његовом имплементирању, у циљу њиховог потенцијалног отклањања и евентуалног решавања у пракси.