O nedostacima sporazuma o priznanju krivičnog dela - Milošević, Dragana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Sporazum o priznanju krivičnog dela je institut krivičnoprocesnog prava koji je u Zakonik o krivičnom postupku iz 2011.godine uveden kao jedan od tri sporazuma koji mogu zaključiti javni tužilac i okrivljeni. Autor u radu ukazuje na nedostatke sporazuma u pogledu izostanka visine propisane kazne kao uslova za zaključenje sporazum, odmeravanja kazne bez izvođenja dokaznog postpuka sa akcentom na olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, gde istovremeno daje predloge na koji način se mogu sprečiti ili otkloniti problemi u praksi koji bi mogli da se pojave primenom važećih zakonskih rešenja. U svrhu dobijanja odgovora na neka od navedenih pitanja, sačinjen je istraživački upitnik na osnovu kog je autor u određenom sudu i tužilaštvu sakupljala podatke radi dokazivanja iznetih hipoteza. Pored dokumentacione analize, sa metodološkog aspekta u cilju istraživanja korišćeni su komparativni i istorijski metod, strategija predviđanja i metod srednjeg obima.