SLOBODA IZRAŽAVANjA ADVOKATA KROZ PRAKSU EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA - Đukić, Dimitrije (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Sloboda izražavanja predstavlja jednu važnu slobodu koja je imala veliki uticaj na razvoj čovečanstva, a zaštita ove slobode predviđena je brojnim domaćim i međunarodnim aktima. U ovom radu je analiziran način na koji se štiti sloboda izražavanja jedne posebne grupe lica – advokata kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava. Stav je autora da advokati zbog značaja koji imaju u društvu moraju uživati veću slobodu izražavanja, nego druge grupe ljudi, te da se ograničenju ove slobode treba pristupati restriktivno. U tom smislu, u radu je prvo analirana uloga i funkcija koju advokati vrše u nekom društvu. Zatim je analiziran način na koji se sloboda izražavanja štiti Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i u praksi Evropskog suda za ljudska prava. Na kraju, poseban akcenat je stavljen na mogućnost ograničenja ove slobode i analizom stavova koje je sa tim u vezi zauzeo Evropski sud za ljudska prava.