ŠIRENJE KRUGA POTRAŽIVANJA KOD JEDNOGODIŠNJEG ROKA ZASTARJELOSTI - Pilipović, Dejan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
U ovom radu se analizira mogućnost analogne primjene čl. 378. Zakona o obligacionim odnosima (ZOO) na druga slična (istovrsna) potraživanja. Cilj istraživanja se ogleda u nastojanju da se da odgovor na centralno pitanje da li je neophodno osavremenjivanje odredaba ZOO o jednogodišnjem roku zastarjelosti potraživanja u skladu sa savremenim tokovima iz ugla potraživanja koja bi trebalo da zastarijevaju u ovom roku? Da bi se došlo do odgovora na ovo pitanje koriste se metode naučno – istraživačkog rada odnosno tehnike, kao što su dogmatičko-normativna, istorijskopravna, uporednopravna, analiza sadržaja i upitnik. Ova aparatura se koriste pri proučavanju zakonodavstva, sudske prakse i pravne literature, kao i pri empirijskom istraživanju. Poznavanje kruga potraživanja koja zastarijevaju u jednogodišnjem roku je ne samo od značaja za teorijsku analizu, nego je i od praktičnog značaja za postupanje sudova, kao i za potrošače.