ЗАДУЖБИНЕ У ЕВРОПСКОМ ПРАВУ стање и перспективе - Veselinov, Jelena (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Сажетак: Савремено задужбинарство имало је различите путеве у националним законодавствима европских земаља, зависно од правног круга којем та законодавства припадају. Ипак, основне карактеристике правних лица којa се оснивају у духу задужбинарства у земљама civil low-a Европе су једнаке или са незнатним разликама. Идеја Европске уније као тржишта са слободним протоком људи и капитала неминовно је водила томе да је ЕУ, заправо, веома сложен скуп правила која важе за земље чланице ове заједнице. Тржишни односи, као и све већи број задужбина и њихови све шире постављени циљеви довели су до тога да национална законодавства немају решења за настале ситуације или су она, често, у супротности са начелима ЕУ. Из овог полазишта разматран је предмет овог рада ‒ неопходност регулисања и решавања насталих ситуација у функционисању задужбина и фондација у Европи: стварањeм посебних правила на нивоу ЕУ, уједначавањем или хармонизацијом правила које се односе на ове непрофитне организације. Предмет је дефинисан због значаја теме у процесу развоја приватног права ЕУ у непрофитном сектору. Циљ рада је анализа правне регулативе која се односи на задужбине и фондације у националним законодавствима чланица ЕУ упоредноправно, али и анализа предлога за стварање јединствених правних правила.