(NE)ZAKONITI DOKAZI U KRIVIČNOM POSTUPKU U PRAKSI VRHOVNOG KASACIONOG SUDA U 2019. I 2020. GODINI - Pisarić, Milana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Zakonik o krivičnom postupku propisuje da se nezakoniti dokazi ne mogu koristiti u krivičnom postupku, odnosno da se sudske odluke ne mogu zasnivati na njima, osim u postupku koji se vodi zbog pribavljanja takvih dokaza. Propisano je da se nezakoniti dokazi izdvajaju iz spisa predmeta, a ukoliko se sudska odluka ipak zasniva na njima, postoji mogućnost njenog osporavanja u žalbi i u zahtevu za zaštitu zakonitosti. I pored naizgled jasnog zakonskog određenja nezakonitog dokaza i posledica njegove pojave i upotrebe u krivičnom postupku, u praksi postoje određene nedoumice. Kako bi se utvrdilo koje nepravilnosti u prikupljanju i izvođenju čine dokaz nezakonitim i kakvo je dejstvo njegove pojave i upotrebe u krivičnom postuku, u radu su analizirane odluke Vrhovnog kasacionog suda, u periodu od 01.01.2019. do 31.12.2020, povodom zahteva za zaštitu zakonitosti izjavljenih u vezi sa nezakonitim dokazima.