ПОЈАМ ЗНАЊА КАО СУБЈЕКТИВНОГ ЕЛЕМЕНТА КОД КРИВИЧНОГ ДЕЛА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ - Ševo, Olivera (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2021)
Предмет рада је анализа знања као субјективног елемента код кривичног дела злочин против човечности у међународном кривичном праву. Полазећи од чињенице да је чињење дела у оквиру ширег или систематског напада против цивилног становништва околност која „обично“ кривично дело претвара у злочин против човечности, у раду се настоји одговорити на питање да ли је знање о чињењу дела у оквиру таквог напада у међународном кривичном праву самосталан субјективни елемент и да ли постоји јединствен став у погледу неопходног садржаја знања у међународном кривичном праву. Рад је заснован на језичкој, нормативној, систематској и упоредноправној анализи релевaнтних одредби извора међународног кривичног права, документационој анализа узоракa пресуда три најзначајнија међународна суда као и студији случаја која за предмет има анализу овог субјективног елемента у законодавству и судској пракси Босне и Херцеговине. Резултати истраживања показују да у погледу самосталности знања као субјективног елемента код злочина против човечности постоји релативно сагласан став у међународном кривичном праву, док у погледу садржаја знања такве сагласности нема.