Razvoj zaštite prava na brak garantovanog članom 12 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda - Vojvodić, Jovana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Право на брак заштићено чланом 12 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода почетком 21. века доживљава промену приступа у тумачењу од стране Европског суда за људска права. Либералан однос према садржини права на брак отвара могућности новим категоријама лица да закључе брак и заснују породицу у државама чланицама које су их до тада својим законодавством и праксом то спречавале. Поставља се питање да ли ће Европски суд за људска права наставити овакав тренд, те какве би то последице проузроковало по међународно поимање брака и породице.