Položaj oštećenog u javnotužilačkoj istrazi - Kvastek, Aleksandar (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Od kako je u Republici Srbiji uvedena javnotužilačka istraga postavilo se pitanje njenih prednosti i nedostataka u odnosu na istragu koju su do tada sprovodile istražne sudije. Jedno od centralnih pitanja u domenu problematike javnotužilačke istrage jeste i pravni položaj oštećenog, tj. pitanje njegovog uticaja na početak, tok i okončanje istrage. Stoga će u ovom radu biti reči o značaju volje oštećenog ne samo za početak istrage već i predistražnog postupka kao stadijuma koji istoj prethodi, odnosno samog gonjenja učinioca krivičnog dela, mogućnosti oštećenog da preuzme krivično gonjenje u slučaju da javni tužilac odustane od daljeg gonjenja okrivljenog, kao i o pravu oštećenog na prigovor neposredno višem javnom tužiocu. U sklopu prava oštećenog na prigovor biće razmotreno i pitanje mogućnosti oštećenog da utiče na primenu određenih diverzionih modela krivične procedure, pre svega u okviru postupanja javnog tužioca po načelu oportuniteta krivičnog gonjenja. Osim prava koje oštećeni ima u krivičnom postupku, u ovom delu rada osvrnućemo se i na obaveze koje su mu nametnute od strane zakonodavca. Na kraju analize biće izloženi zaključci do kojih se došlo u ovom radu, kao i stavovi pojedinih aktera krivičnog postupka u pogledu položaja oštećenog u istrazi.