OSNOVNE CRTE FILOZOFIJE LJUDSKIH PRAVA - Đikanović, Mina R (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U radu se istražuje mogućnost zasnivanja filozofije ljudskih prava kao posebne filozofske znanosti. Savremene tematizacije problema ljudskih prava nazivaju se filozofijama, ali u biti nisu filozofske. Sledeći Hegelovo razumevanje moderne običajnosti i Aristotelovo učenje o četiri uzroka, nastoji se dati nacrt za istraživanje mogućnosti uspostavljanja filozofije ljudskih prava kao osobene filozofske znanosti. Nacrt uključuje razmatranje određenja predmeta i metode, kao i pokušaj konkretne primene Aristotelovog učenja o četiri uzroka na pojam ljudskih prava.