Vanredno stanje na granicama prava – prevrednovanje jednog kritičkog koncepta - Losoncz, Mark (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Članak se fokusira na pojam vanrednog stanja, uzimajući u obzir njegova pravna i politička značenja. Raspravljajući sa Agambenovom analizom vanrednog stanja, članak nudi alternativno objašnjenje geneze vanrednog stanja, sa posebnim osvrtom na ulogu liberalizma, nuklearnog rata i izvora vanrednog stanja koje je bilo uvedeno u SAD nakon terorističkih napada 11. septembra. U članku se naglašava da vanredno stanje ne treba opisati kao „anomično stanje“ koje suspenduje pravo, već je reč o mnogo kompleksnijim odnosima u kojima se ono pravno i ne-pravno „organski“ prepliću. Članak se završava analizom neoliberalnog odnosa prema vanrednom stanju.