Kritika jusnaturalistickog pojma braka - pogled iz italijanske pravne prakse - Prelevic Palladino, Aleksandra (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
U ovom radu se traga za odgovorom na pitanje šta je to savremeni brak kroz kritičku analizu jusnaturalističkog pogleda, preciznije pojma braka u djelu Roberta Džordža, s jedne strane, i kroz konceptualnu analizu braka u procesu njegovog transformisanja, s druge strane. Nakon prikaza predmeta kritičke analize, priređuje se osvrt na slučaj Italije, društva sa tradicionalno, katolički jusnaturalističkim poimanjem braka, što omogućava testiranje jusnaturalističkog pogleda na brak i ukazivanje na ono šta ga čini nefunkcionalnim u praksi. Zatim se razvija kritika pojma „pravog braka” kroz preispitivanje utemeljenosti sastavnih komponenti pojma kako u kontekstu savremenog braka tako i unutar same Džordžove koncepcije braka. Osnovna teza koja se zastupa u ovom radu je da je brak pravni institut u procesu redefinisanja usljed čega dolazi proširenja učesnika i do izmjene u značaju i ulozi do sada poznatih funkcija braka. Polazeći od stanovišta da postoji prostor u metodološkom smislu za jedno funkcionalno objašnjenje prirode prava, a u ovom slučaju pravnog instituta braka, na vrednosno neutralan način, autor dolazi do jedne nove funkcije savremenog braka i donosi vrednosno-neutralnu definiciju savremenog braka zasnovanu na ideji o privilegovanom emotivnom odnosu.