BIVSTVOVANJE VAN ZAKONA: KAFKINA FILOZOFIJA PRAVA - Prole , Dragan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Na mnogim mestima u Kafkinoj književnosti varirana je ideja da koliko god stvari loše stajale u ljudskom svetu, još lošija je čovekova sklonost da sebe štiti tako što stvara iluzorne predstave o njemu. Ako se poreklo vodeće među fatalnim iluzijama savremenosti vezuje za potrebu za sigurnošću, utočištem, zaštitom, dakle za istu onu potrebu koja je ustanovila neophodnost donošenja zakona i razvijanja pravnog sistema, onda se i značajne stranice Kafkine književnosti mogu čitati u horizontu svojevrsne negativne antropologije. Njene premise kao da svedoče o izneverenoj ljudskoj težnji da posredstvom sudova i prava zaštiti svakog pojedinca. Autor poklanja posebnu pažnju pitanju šta značiti biti van zakona, ističući da čovek sa sela koji ostaje pred zakonom metaforički zastupa jevrejske izbeglice iz Galicije koje su ostale pred kapijama Praga 1914.