Arbitražna klauzula u opštim uslovima poslovanja: aktuelne tendencije u međunarodnoj trgovinskoj versus potrošačkoj arbitraži - Vukadinović, Slobodan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Rad pokazuje različitost tendencija u poimanju arbitražne klauzule sadržane u opštim uslovima poslovanja u (međunarodnom) trgovinskom i u potrošačkom pravu. Rezultati pokazuju da je aktuelno prisutna suprotna logika po pitanju posebnog skretanja pažnje na arbitražnu klauzulu sadržanu u OUP i neophodnost da takav arbitražni sporazum bude sadržan u odvojenom dokumentu (ispravi) i svojeručno potpisan. Međunarodna trgovačka arbitraža i to kako pravna dogmatika, tako i arbitražna i sudska praksa, pokazuju već nekoliko decenija tendenciju ka liberalnijem i fleksibilnijem razumevanju pisane forme, u smislu punovažnosti arbitražne klauzule koje je sadržana u OUP na koje se upućuje u osnovnom materijalnom ugovoru. Suprotno tome, u potrošačkom pravu uočava se tendencija da arbitražna klauzula sadržana u OUP na koju nije skrenuta pažnja predstavlja ništavu odredbu, te se zahteva da bude sadržana na posebnom pismenu koju potpisuju obe ugovorne strane. To upućuje na zaključak da je potrebno posebno skretanje pažnje na arbitražni način rešavanja potrošačkog spora, dok savremena uporednopravna sudska i arbitražna praksa u međunarodnoj trgovini beleže slučajeve u kojima je sud izričito stao na stanovište kojim isticanje trgovca da nije bio upoznat ili svestan da OUP sadrže arbitražnu klauzulu i da mu na nju nije skrenuta pažnja, smatra neosnovanim i neutemeljenim sa obrazloženjem da se primena i OUP i arbitraže u međunarodnoj trgovini danas smatra uobičajenim.